Wyraziste sosy, intensywne przyprawy i pikantne dodatki smakowe chętnie stosuje się w wielu rejonach świata. Półprodukty na bazie soku winogronowego cieszą się ogromną popularnością w kuchni śródziemnomorskiej, co nie powinno dziwić, ponieważ to właśnie na południu Europy od pokoleń uprawia się winorośl. Gęste i aksamitne kremy, jakie powstają w wyniku gotowania owoców winogron ze szczepu rosnącego we włoskiej prowincji Modena, nie mają sobie równych. Cały proces wytwarzania tej płynnej przyprawy odbywa się według ścisłych reguł. Klasyczne i owocowe kremy balsamiczne stosuje się do dań słonych i słodkich.
Na słono
Kremy wzbogacają smak potraw mięsnych. Można ich używać zarówno do marynowania polędwicy, schabu i szynki wieprzowej, wołowiny, dziczyzny, jak i do przygotowania sosu do pieczonego czy grillowanego mięsa. Równie dobrze smakują:
- z zimnymi wędlinami,
- jako dip do surowych i gotowanych warzyw,
- jako dressing do sałatek, również tych z dodatkiem owoców (doskonale komponują się np. z truskawkami),
- na pizzy,
- z makaronem,
- z serami.
Na słodko
Kremy, choć mają intensywny smak, są zbalansowanym połączeniem kwaskowości i słodyczy. Z tego względu stosuje się je jako dekorację i polewę do słodkich deserów oraz lodów. Przygotuj np. owocowy pucharek z bitą śmietaną, galaretką i biszkoptami. Przygotuj galaretę owocową i pozwól jej stężeć. Następnie ubij śmietankę 30% z cukrem pudrem, aby uzyskać puszystą konsystencję. Do przezroczystego kieliszka układaj warstwami bitą śmietanę, pokrojone ulubione owoce (np. truskawki, mango, jagody), kruszone biszkopty i kostki galaretki. Każdą śmietanową chmurkę oraz górę deseru skrop aromatycznym kremem balsamicznym.