Właściwości i walory odżywcze oliwy z oliwek

Czy zastanawiałeś się, dlaczego oliwa z oliwek jest tak ceniona w kuchniach na całym świecie? Dziesięć złotych płynnych do prawdziwego skarbu zdrowia, który nie jest tylko dodatkiem do żywności, ale także dostarcza organizmowi ilości cennych składników. W tym artykule znajdują się bliżej właściwości, które można wykorzystać, aby uzyskać wiele korzyści, które mogą dotyczyć jej wyposażenia.

Czytaj dalejWłaściwości i walory odżywcze oliwy z oliwek

Czym charakteryzują się wina ekologiczne?

Podstawowe różnice między winami ekologicznymi a konwencjonalnymi zaczynają się już na etapie uprawy winorośli. W przypadku win ekologicznych szczególną uwagę przykłada się do zachowania naturalnej równowagi w ekosystemie. Oznacza to m.in. zaprzestanie stosowania sztucznych nawozów oraz środków chemicznych do zwalczania chorób i szkodników. Zamiast tego, stosuje się naturalne metody, takie jak kompostowanie, czy zastosowanie płodozmianu, […]

Czytaj dalejCzym charakteryzują się wina ekologiczne?

Zastosowanie kremów balsamicznych przy przyrządzaniu potraw

Wyraziste sosy, intensywne przyprawy i pikantne dodatki smakowe chętnie stosuje się w wielu rejonach świata. Półprodukty na bazie soku winogronowego cieszą się ogromną popularnością w kuchni śródziemnomorskiej, co nie powinno dziwić, ponieważ to właśnie na południu Europy od pokoleń uprawia się winorośl. Gęste i aksamitne kremy, jakie powstają w wyniku gotowania owoców winogron ze szczepu […]

Czytaj dalejZastosowanie kremów balsamicznych przy przyrządzaniu potraw