Kremy na bazie octu balsamicznego są gęste i aromatyczne. Powstają poprzez gotowanie soku z winogron, do którego po określonym czasie dodaje się ocet i składniki nadające pożądany smak. W tej kategorii zebraliśmy prawdziwe kulinarne rarytasy. W asortymencie mamy owocowe kremy balsamiczne m.in. jabłkowe, cytrynowe i figowo-daktylowe. Dla koneserów wyszukanych smaków przygotowaliśmy kremy z czerwonych pomarańczy, śliwkowo-ziołowe czy z truskawką i rabarbarem. Kremy warto dodawać do potraw nie tylko ze względu na ich walory smakowe i zapachowe, ale również zdrowotne. Bogate w naturalne związki polifenolowe utrzymują stały poziom cukru we krwi, korzystnie oddziałują na układ krążenia, działają przeciwnowotworowo, zwalczają bakterie, wirusy i grzyby.

Do czego używać kremów na bazie octu balsamicznego?

Kremy z octu balsamicznego mają słodko-kwaśny smak, co sprawia, że dobrze komponują się z wieloma potrawami podawanymi na ciepło i na zimno. Wykorzystywane jako oryginalna przyprawa i dekoracja dań. Możesz ich używać do przygotowania i ozdobienia:

  • gotowanych mięs i warzyw,
  • sałatek,
  • sosów,
  • marynat,
  • owoców,
  • serów,
  • lodów.