BIO miód, to naturalny słodzik wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów lub ze spadzi. Dostępne w naszej ofercie miody ekologiczne pochodzą z mazurskich pasiek, a ich jakość potwierdza certyfikat PL EKO 02. Organiczna produkcja miodu jest korzystna dla środowiska, ponieważ nie wykorzystuje żadnych syntetycznych środków chemicznych ani pestycydów, które mogą zaszkodzić lokalnym dzikim zwierzętom lub zanieczyścić glebę i wodę. Pszczelarze stosują zrównoważone metody, które mają na celu ochronę pszczół przed chorobami i pasożytami, zapewniając im jednocześnie bezpieczne siedlisko.

Wartość odżywcza miodu organicznego

Miód organiczny jest doskonałym źródłem energii, dostarczając około 64 kalorii na łyżkę stołową, dlatego będzie doskonałym dodatkiem do kawy ziarnistej BIO wypitej o poranku. Miód jest również bogaty w antyoksydanty, witaminy, minerały i enzymy. Ekologiczny miód zawiera również kilka niezbędnych kwasów tłuszczowych, które są ważne dla utrzymania dobrego zdrowia. Pomaga w zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie m.in. w układzie pokarmowym, co poprawia trawienie i wchłanianie składników odżywczych.