Zapoznaj się z ofertą win czerwonych Eko. Polecamy wytrawne wina francuskie, hiszpańskie, słoweńskie, włoskie i chilijskie. Mamy młode, owocowe, lekkie wina jak Valpolicella Ripasso Doc i Reserva Pinot Noir; średnio ciężkie Chianti i Diorama Garnatxa Negra; ciężkie, pełne Cabernet Sauvignon Senza Solfiti, Cuvee Du Manpot Vdpays. Czerwone wino podobnie jak wino różowe powstaje z ciemnych winogron.  Ma wiśniowy, ceglasty lub głęboki rubinowy kolor. Zawiera taniny, które odpowiadają za złożony aromat i smak, niekiedy z posmakiem szorstkości i ostrości na języku.

Do jakich dań podawać czerwone wino?

Czerwone wino można łączyć przede wszystkim z wędlinami i mięsami: pieczoną lub grillowaną karkówką, dziczyzną, wołowiną, baraniną, kaczką i gęsiną. Idealnie pasuje też do twardych, dojrzałych oraz ostrych serów, również kozich i owczych. Wino podkreśli smak grzybów. Lżejsze wytrawne wina można podać nawet do tuńczyka lub łososia.